Interviu Adrian Garofeanu, General Manager Knauf Insulation RO& BG „ Ghid privind cele mai noi tehnologii şi soluţii pentru creşterea performanţei energetice a clădirilor”
Personal consider ca iniţiativa de a crea un astfel de ghid a fost un real succes şi vreau să mulţumesc grupului de lucru, doamnei profesor Rodica Frunzulică şi ROENEF pentru contribuţia avută pe tot parcursul procesului de elaborare a studiului.
Renovarea aprofundata trebuie pusă în aplicare rapid pentru a reduce consumul de energie și pentru a permite eliminarea treptată a combustibililor fosili. În acest sens Ghidul ofera recomandari, informatii si solutii actuale pentru implementarea masurilor de renovare si modernizare a cladirilor si instalatiilor aferente, și cuprinde și câteva studii de caz pe cladirile de tip locuinte/ case individuale si cladiri de invatamant, dar și detalii importante despre ce înseamnă conceptul de nZEB (cladiri cu consum de energie aproape zero). Aceste informații pot fi accesate șacum într-un mod facil de către constructori, auditori energetici, dar si de reprezentantii unitatilor administrativ teritoriale si investitorii implicati in implementarea celor mai adecvate masuri de crestere a performantelor energetice în clădiri. Consider ca impreuna cu institutiile responsabile, vom reusi sa inaintam si sa promovam acest studiu, extrem de valoros cand vine vorba de implementarea solutiilor pentru cresterea eficientei energetice a cladirilor atât rezidențiale cât și publice.
Primul pas pentru creșterea Eficienței energetice a unei locuințe este izolarea termică, însoțită și de alte măsuri de eficiență energetică precum înlocuirea tâmplăriei deteriorate, schimbarea instalațiilor de căldură, optarea pentru panouri solare, pompe de căldură și alte măsuri de utilizare a energiei provenită din surse regenerabile.
Obiectivele companiei Knauf Insulation, atât locale cât și regionale, sunt concentrate către susținerea și îmbunătățirea legislației Uniunii Europene, în ceea ce privește eficiența energetică, dar și informarea și educarea pieței construcțiilor asupra beneficiilor oferite de termoizolarea cu vată minerală. Într-un studiu realizat recent împreună cu BUILDINGS PERFORMANCE INSTITUTE EUROPE ( BPIE), dacă toate clădirile rezidențiale existente în UE ar fi renovate, peste 44% din energia finală utilizată pentru încălzirea spațiilor rezidențiale în 2020, sau 777 TWh, ar putea fi economisită.
La nivel global , investiția în renovarea clădirilor poate reduce considerabil utilizarea combustililor fosili pentru încălzirea locuințelor, putând ajunge la peste 45% în economii de gaz, petrol și cărbune și prin urmare, poate contribui la abordarea ambițiilor europene în materie de climă și a preocupărilor legate de securitatea energetică.